Categories
Uncategorized

Scarlet One problemen oplossen

Er zijn, in België, behoorlijk wat mensen die problemen hebben met Scarlet One. Op het eerste zicht is Scarlet One een schitterend product: voor 50 euro per jaar heb je internet (50gb aan 4mbit) + de hele dag & nacht gratis telefonie naar vaste lijnen.

Waar zit het probleem dan waar zoveel mensen over klagen? Ofwel valt het internet vaak uit, of er zit ruis op de lijn, etc. Dit is een probleem van de hardware, en met wat instellen kan je de meeste problemen zelf oplossen. Het is dus niet nodig meteen terug te gaan naar het peperdure Belgacom of het nog duurdere Telenet.

Wat heb je nodig om een stabiele scarlet one lijn te kunnen gebruiken? Uiteraard de scarlet one box, maar deze is erg goedkoop, gaat niet lang mee en is ontoereikend voor wat de gemiddelde computergebruiker nodig heeft. Daarom heb je een extra router nodig, die je thuisnetwerk volledig regelt.

Ik heb ontdekt dat als je de scarlet one box instelt als bridge/modem (en niet als router/modem zoals hij geleverd wordt), de problemen meteen een stuk verminderen. Ik zal stap voor stap uitleggen wat ik heb gedaan:

Vooraf:
Sluit je scarlet one box aan op je computer en ga naar het configuratiescherm (172.19.3.1). Voeg je gebruikersnaam en paswoord in (standaard zijn deze “admin”, “admin”) en ga naar “Configuration.”

In plaats van de “Quick Setup” te kiezen, zoals scarlet aanraadt, ga je rechtstreeks naar WAN. Dit is de internet – poort van je scarlet one box. Deze staat normaal ingesteld als een routed PPPoE verbinding, maar daar willen we nu van af. Klik dus op “Delete” en verwijder deze verbinding. Je moet je actie confirmeren, waarna je op een leeg WAN scherm terecht komt.

Klik nu op “Create new Service”. In plaats van routed PPPoE kies je nu (bij Bridge) RFC1483-Bridged. Let op: nu moet je het ATM channel instellen op: Tx Vci: 35. Tx Vpi: 8. De rest mag je laten zoals het is. Voeg de connectie toe, en je komt op onderstaande scherm.

Scarlet WAN connections

(Klik op de afbeelding om deze in het groot te bekijken)

Security?
Nu je een extra router gebruikt, kan je de beveiliging van je verbinding op de (externe) router regelen. Om de scarlet one box te ontlasten kan je dus best de beveiliging ook uitzetten: ik heb ontdekt dat deze de internetverbinding behoorlijk kan vertragen. Ga daarom naar “Configuration”, “Security” en kies, bovenaan, “Security: Disabled”. Eenmaal dit gelukt is kan het ook geen kwaad de Security interface te verwijderen (onder Security Level). Eenmaal je dat gedaan hebt, is het tijd om de externe router te installeren.

Externe router
De configuratie van je router hangt sterk af van het merk en het model dat je koopt. Het is echter overal ongeveer hetzelfde. Sluit je scarlet one box aan op de WAN poort van je router en sluit je router aan op je PC. Ga naar het configuratiescherm van je router (bij mij standaard 192.168.0.1, maar raadpleeg de handleiding indien dit niet het geval is). Zoek naar de pagina “WAN” en stel deze in met je Scarlet username & paswoord: in de handleiding waarschijnlijk beschreven als “een ADSL verbinding instellen”. Eenmaal dat gelukt is, zou je zowel internet als telefoon moeten hebben (let op: het kan een paar minuten duren totdat de verbinding tot stand gekomen is).

Krakend geluid
Ik had de laatste weken erg veel last van krakend geluid in de telefoon. Als je dit voor hebt zijn er 2 mogelijkheden:

  1. Je scarlet box is slecht aangesloten: kijk alle verbindingen na. Gebruik suikers voor eventuele eigen aansluiten en zorg ervoor dat alles netjes afgewerkt is. Telefoonverbindingen zijn erg gevoelig voor storingen.
  2. Je scarlet box is de laatste loodjes aan het leggen. De box gaat al bij al niet zo lang mee, maar zodra hij het begint af te weten, kan je naar scarlet bellen en kopen ze gratis een nieuwe box installeren. Natuurlijk moet je dan bovenstaande instellingen herhalen.

Ik was slachtoffer van het tweede geval en enkele dagen na mijn telefoontje met een scarlet medewerker, werd de nieuwe box geïnstalleerd. Het installen van de box nam ongeveer 20 minuten in beslag.

Bij vragen, contacteer gerust scarlet 😉
Of stel je vraag hier in een comment, ik zal de vragen zo goed mogelijk proberen beantwoorden.

29 replies on “Scarlet One problemen oplossen”

beste,

Sinds 2 dagen heb ik een hoop miserie met die scarlet box (copperjet 1616), een hoop gekloot en kreeg geen verbinding met internet meer. Scarlet software op de scarlet box vervangen door de firmware van copperjet. Toevallig daar ervaring mee hoe ik dat optimaal instel?

Alvast bedankt bij voorbaat,

Jelle

hé,
Mijn One box werkt al ruim 2 jaar zonder echte problemen met mijn orginele router na de one box.
Nu zou ik opnieuw mijn router willen gebruiken omdat deze veel eenvoudiger in te stellen is (iChat problemen).

Maar werkt jouw oplossing ook nog met een draadloze verbinding?

Hans

Best,

Als je bovenstaande oplossing gebruikt, verliest de Scarlet One box alle controle over jouw netwerk. Jouw router zelf gebruikt enkel de modem mogelijkheden van de scarlet box.

Met andere woorden, je router heeft het volledig voor het zeggen. De router denkt dat hij met een doodnormale ADSL verbinding te maken heeft en kan van daaruit je netwerk beheren.

Mijn antwoord is dus: Ja, zonder enige problemen. Als je wireless functionaliteit nu werkt, zal die ook werken als je de box als bridge gebruikt.

Hey Daedelson,

Ik heb je tip ten volle geapprecieerd en perfect uitgevoerd !
Maar mijn vraag is nu, hoe kan ik terug aan de setting van de scarletbox ? Enig idee ?

Lander.

Lander,

Deze vraag is al een paar keer gesteld. Om nu nog aan de scarlet box instellingen te kunnen (die je trouwens in bovenstaande scenario bijna niet gebruikt) moet je de scarlet router rechstreeks aansluiten op je PC, een statisch IP kiezen (172.19.3.2 bijvoorbeeld) en in je webbrowser naar 172.19.3.1 surfen.

Over het netwerk de webinterface bereiken is dacht ik niet mogelijk.

Maar let er op dat je in het bovenstaande scenario eigenlijk enkel de modemfunctionaliteit van de router gebruikt! Instellingen als security etc zijn nutteloos; deze worden in je echte router ingesteld.

Hey,
Ik heb het *.TPR bestand van Allied Data in mijn scarlet box ingeladen.Mijn internet verbinding werkt nu perfect en veel sneller maar mijn telefoon doet het niet meer.Welke instellingen moet ik aanpassen daar ik die niet kon opslaan en niet handmatig genoteerd heb.
Met vriendelijke groeten,Roland

naar configuration gaan
dan op VoDSL klikken
deze gegevens invullen

VPI:8
VCI:36
PCR:313
CDVT:2

CODER SETTINGS: ALAW

VoDSL Settings: BLES – ELCP
profile – ATM Forum-10

dan zou het terug moeten gaan

mvg, Robert

Hallo

Ik heb sinds drie maanden internet via scarlet. Zaterdag 13 september had ik ineens geen internet meer en ook geen telefoon.
Vanaf de maandag die er op volgde heb ik alle dagen gebeld naar scarlet.Eerst moest ik adapter uittrekken en even wachten en terug insteken en ja ik had weer internet.Een beetje later weer geen internet.’S woendags stuurden ze eeb technieker , ik kreeg een nieuwe modem want die zou zogezegd stuk zijn.Die modem kwam er en ik had terug internet….eventjes en iets later weer niks meer. Weer gebeld en dan moest ik met telefonische hulp een configuratie doen , joepie terug internet !! Even later weer niks meer !!! Donderdag weer gebeld ” ja, mevrouw misschien iets op straat of koper dat versleten is !! Morgen kunnen we niet komen en zaterdag ook niet , we contacteren Belgacom om te zien wat er scheelt en zullen u dan opbellen voor een afspraak met de technieker !!Ondertussen zit ik al meer dan een week zonder internet en valt men telefoon regelmatig uit. Vandaag zelf moeten terugbellen en dan gingen ze mij ineens doorverbinden met de planning om een afspraak. Ik vroeg of dat toch gratis was en ineens zeiden ze als het intern een probleem is niet !!! Maar waarom zou er ineens intern een probleem zijn ? Jaren bij Belgacom niks probleem ook bij Mobistar geen probleem !! En nu ineens zou het intern zijn na mij een weekje aan het lijntje gehouden te hebben ? De reden dat ik bij scarlet gegaan ben was puur commercieel , ze zijn gewoon goedkoper en daarom. Maar heb er al dik spijt van. Herkent u dit probleem en kan dat , dat het ineens een intern probleem is ? Ik ken zelf niets van computers of wat er mee te maken heeft. Daarom wou ik even bij u horen.
Dank bij voorbaat
Dormann Bianc

Mensen die ONE20 hebben moeten eerst in hun scarlet box kijken op welke VP/VC ze zitten, want die hebben hun eigen VC (en ook een adsl2+ modem gebruiken 😉

Bianca, er zijn inderdaad meerdere mensen die problemen ondervinden met Scarlet. Onervaren gebruikers raadt ik Scarlet eigenlijk niet aan.

Scarlet is een van de goedkoopste providers en bieden een uitstekende service, zolang je hun hardware niet gebruikt. De scarlet box kan het gewoonweg niet aan.

Met bovenvermelde methode ben ik er in geslaagd mijn “problemen” volledig te verhelpen. Wij hebben nu een goede lijn die elke maand een goed aantal gigabytes trekt.

De scarlet box is gewoon rommel en niet in staat een constante verbinding te onderhouden 🙂

Hey Thijs,

Handig, mooi, interessant blogje, to the point now.

Ben zelf al jaren klant bij scarlet, weet dat ze geen advanced help kunnen geven. Ben zelf pc-technicus(hardware-man). Aangezien mijn broer redelijk veel via torrents download en telkens een NAT probleem heeft, en mijn vader niet via de VPN van zijn werk kan verbinden was ik op zoek achter wat info over de scarlet box. Zo kwam ik op uw site terecht waar ik tot de constatatie kwam dat ik eigenlijk met 2 routers bezig was.

Ik dus eerst een backup van de instellingen van mijn scarletbox(coppertooth 1616) & linksys wrt54g (v5.1) maken dan scarlet box op bridged mode gezet(zoals in u artikel). Mijn linksys op auto conf – dhcp gezet(gegevens ingevoerd). Dan even w8ten. Na even wachten probeerde ik naar http://172.19.3.1/ te gaan, ging niet meer = geslaagd. Echter als ik keek naar mijn instellingen kreeg ik geen IP meer = geen internet!

Nu vraag ik mij af, heb ik een stap gemist? (artikel zeker 10keer opnieuw gelezen), is mijn probleem mijn vader zijn wrt54g(staat bekent voor zijn rare kuren).

Dank bij voorbaat

Jelle

Heya

Ik heb ook onlangs Scarlet aangeschaft. Helaas ook met de nodige problemen, want sinds ik de mail gekregen heb dat mijn internet aangesloten is, is mijn discovery line plots dood (als ook mijn adsl dus)

Bij Belgacom zeggen ze dat er niets aan de lijn scheelt, bij Scarlet zeggen ze dat alles zou moeten werken.

Is er iemand die een ideetje heeft?

Als router gebruik ik ook een geflashte Tele2 router (SpeedTouch 706). Welke instellingen moet ik daar juist gebruiken?
Routed PPP / Voice Bridge?

Ik zie het bos door de bomen niet meer en raak stilletjes aan gefrustreerd 🙁

Alvast bedankt.

Pieter-Jan

Hello Daedelson,

I hope you can help me with the following

I’m thinking of getting rid of my scarlet box, and thinking of getting a modem/router + wireless all in one box. So far i’m looking at the Belkin F5D8231.

Have you done this? If so can you please share the configurations?
(Do you know of anything else.. that could be better and as cheap?)

Till i get the above all-in-one box 🙂 I’m wondering if you can help me with the firmware for the scarlet box.
By now you know my command of dutch is poor and the scarlet website really doesn’t help me.

really appreciate your advice.

regards

alton

Heb sinds maart problemen met scarlet want ik kom niet meer op de site van http://www.marktplaats.nl. Ik ben niet geblocked op marktplaats. Contact met hen gehad, zou toch echt aan de verbinding liggen. Volgens scarlet ligt het aan marktplaats. Van het kastje naar de muur dus.
Nu heb ik veel gegoogled en heb het een en ander geprobeerd, niks helpt. Firewall uit, marktplaats toegevoegd als vertrouwde site. De site opent nog steeds niet. Het lukt wel als ik het via de verbinding van de buren probeer.
Ik kreeg dit bij het pingen naar marktplaats.
en ook ping koopjes.marktplaats.nl krijg ik .

antwoord van 195.78.85.72 bytes=32 tijd=59 ms TTL=248
Time-out bij opdracht
antwoord van 195.78.85.72 bytes=32 tijd=65 ms TTL=248
antwoord van 195.78.85.72 bytes=32 tijd=267 ms TTL=248

bij die 2e geeft hij dus een time-out.
ook als ik het nogmaals probeer.
zou dat het probleem dan zijn, en hoe los ik het op?
Hoop dat iemand me kan helpen want bij scarlet komen ze er volgens mij ook niet uit.
Bedankt vast voor de hulp.
Gr. Karin

@ Alton:
——–
I have never done such a thing, but if you have Scarlet One, please keep in mind that in order to be able to use your telephone, you need a router with a VOIP client!

The Scarlet box takes care of your internet AND your telephone, so in order to replace it, you need to buy a box that can do the exact same things.

However, I found that you can eliminate a lot of problems by keeping the scarlet box, but connect a second router (like the one you’ve described above) to it. Configure your scarlet box to be a “bridge” and make the second router handle the connection. This way, your internet connection is handled by the second router, while the telephone part is handled by the scarlet box.

I hope that helps 🙂

@ Karin:
——–
Een site die jou blokkeert? Dat lijkt me erg vreemd. Ik moet zeggen, ik woon in België en alles werkt hier prima, maar misschien zijn er problemen in de Nederlandse DNS server van scarlet.

Ik zou zeggen, trek alle bakjes tussen jou computer en “het internet” even uit het stopcontact, wacht enkele minuten (2 is voldoende) en steek alles terug in. Je router heeft (waarschijnlijk) ook een eigen DNS cache die misschien verkeerd is. Alles even uit trekken helpt in dat geval. Als dit niet helpt, heb ik geen idee wat het zou kunnen zijn.

Met vriendelijke groeten,
Greetings!
Daedeloth.

Hallo Thijs,

Ik ondervind ook problemen met Scarlet, namelijk met een VPN verbinding op te zetten met OpenVPN. Op mijn router en op de Copperjet is de nodige poort geforward, maar toch blijven er problemen mee. Op zoek naar hulp kwam ik op uw site om de Copperjet te bridgen. Ik heb de instructies gevolgd, maar krijg hetzelfde probleem als beschreven door Funktastic: instellingen Copperjet op bridge mode en router instellen op ADSL vebinding, maar geen internet. Weet u een mogelijke oorzaak?

Groeten,
Filip

hello again.
found out that the 1616-2p is not the correct model.

trying the bridged set up

phone working but no internet. have a d-link router DIR-615

Connection Type : PPPoE
Cable Status : Connected
Network Status : Establishing Connection
Connection Up Time :

any tips?

Heb inmiddels nieuw modem scarlet. probleem is er nog. Alles gereset. probleem is er nog. Marktplaats toegevoegd als veilige site, lukt nog niet. opnieuw ping koopjes.marktplaats.nl, gaat nu wel goed. Ik snap er niks meer van. heb een draadloze router WL114 en via scarlet de modem.
Iemand nog enig idee wat ik kan controleren of anders instellen?
Vast bedankt.

@ karin:

probeer dit even

stap 1: windowstoets + R
stap 2: Vul cmd in en duw OK als dit niet werkt cmd.exe en OK
stap 3: typ ipconfig /flushdns
stap 4: typ ipconfig /registerdns
stap 5: typ exit

Hopelijk kan je nu op de site

groetjes jelle

ik heb scarlet nog maar 1 maand met telefoon
mijn modem noemt SAGEM
na 14 dagen viel mijn telefoon uit tot nu toe
ik heb al verschillende keren gebeld lange wachttijden en uiteindelijk iemand die zegt dat mijn instelling verkeerd zijn
ik zal binnen 10 minuiten terbellen daar wacht ik nog steeds op wat kunt ge mij aanraden ik woon in belgie en zou toch mijn telefoon kunnen gebruiken
kunt u mij helpen aub
vriendelijke groet nikki

Sinds gisteren heb ik een nieuwe modem speedtouch 706, nu is mijn vraag hoe ik deze moet installeren om terug op het internet te kunnen? Kan iemand mij daarbij helpen?
Vriendelijke groetjes, Barbara

heb al jaren scarlet en siemens a240
na veel gekraak in de lijn is mijn telefoonlijn nu helemaal uitgevallen; hoor wel het belsignaal maar verder niets. Kan dus niet meer bellen en niet gebeld worden. Volgens Scarlet moet ik mijn telefoon instellen op tone. Is er iemand hier die iets zinnigs kan zeggen over dit probleem? Wel internet dus, maar geen telefoon. Mijn dank vast!

What is the default gateway on the other computers? You’re not sharing you internet connection form the computer your using to connect to the VPN are you?

Dit is al een oud topic, maar bestaat er iets gelijkaardigs voor de b-box van Scarlet? Het internet is heel erg traag en de bovenvermelde stappen werken natuurlijk niet meer. Alvast bedankt, Ine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *